Geen categorie

Leuk stukje over Marina Volendam in het blad ‘Zeilen’

Iedere ouder weet het: als je kinderen blij en tevreden zijn, dan ben jij dat ook. Ga je dus met het hele gezin op zeilvakantie, dan loont het zeker de moeite de havens met zorg uit te kiezen.

Want wat kenmerkt nu eigenlijk een goede kinderhaven? Waar het ene gezin een volledig ingerichte marina met pretparkachtige faciliteiten als het toppunt van geluk beschouwt, zweert een ander bij een verlaten steigertje midden in de natuur. En misschien maakt juist die grote diversiteit het zeilen in Nederland zo leuk en afwisselend. Zeker wanneer je af en toe een verrassende nieuwe bestemming aandoet.

‘Wat is jouw favoriete haven? Bij welke aangekondigde bestemming staan je kinderen te juichen in het gang-boord en waar zijn ze niet meer weg te slepen als je zondagochtend wilt vertrekken naar je thuishaven?’ Deze en nog veel meer vragen legden we voor aan meer dan vijftig gezinnen. Naast een interessant overzicht van beste kinderhavens leverde dat vooral stof tot discussie op.

Topnoteringen

De meeste gezinnen die onze vragenlijst helemaal hebben ingevuld, noemen vooral havens in Zeeland, in Friesland en aan het IJsselmeer. In Zeeland staat Jachthaven Bruinisse op één, aan het Markermeer scoort Marina Volendam goed en op het IJsselmeer Enkhuizen en Marina Makkum. En de Waddeneilanden natuurlijk, die lijken bij iedereen favoriet. “Verstilde dorpjes, weinig autoverkeer, struinen in de Waddenmodder, fietsen op een tandem, het Juttersmuseum, de duinen en het strand. Wat wil een kind nog meer?” schrijft een zeilende ouder.

Marina Volendam

“Loop- en trapauto’s met garage en tankstation op een afgeschermde steiger. Een waterspeeltuin, speeltenten voor jonge en oudere kinderen, gratis gebruik van Optimisten, kinderanimatie zoals knutselen en springkussens, en supervriendelijke havenmedewerkers die met warm weer zelfs ijsjes uitdelen.” Ruth somt zonder problemen de faciliteiten voor kinderen in Marina Volendam op. “En dan ben ik vast nog iets vergeten. Oh ja: een zwemstrandje en modern sanitair.’

Marina Volendam lijkt wel ontworpen met kinderen als uitgangspunt en werd dan ook door veel respondenten genoemd, net als Marina Makkum trouwens. Dat is niet zo gek, want dit is de zusterhaven van Volen-dam. In Makkum zijn zo mogelijk nog meer faciliteiten vanwege het naastgelegen vakantiepark met tafeltennistafels. verkeerspleintje, kinderboerderij. binnenspeelplaats en chiliruimte.

“Wij gebruiken Marina Makkum graag als springplank naar de Waddenedanden.” vertelt Ruth. ‘Dan wachten we wat dagen tot de weersomstandigheden optimaal zijn om naar Vlieland te varen.” Eenmaal in zo’n paradijs beland krijg je je kinderen maar weer moeilijk weg, beaamt Ruth. ‘Zeker als ze wat vriendjes hebben gemaakt op de steiger. Maar gelukkig zijn de Waddeneilanden ook heerlijk voor kinderen.”

Vriendelijk havenpersoneel

Ruth en Midas zijn sportieve zeilen. ‘We hadden een X-79. maar die werd wat klein. Nu zeilen we met onze kinderen van vijf, vier en de jongste pas een paar maanden oud op een Dehler 35 CWS.’ Ze passen hun tempo aan op de kinderen. ‘Vaak wisselen we een dag zeilen af met een of meerdere dagen in een haven. Die selecteren we bewust op faciliteiten voor kinderen. Een speeltuintje of strandje ls vaak al genoeg.

Of we nemen de trein, dat is voor onze kinderen ook een groot avontuur. Net als de tram en metro in Amsterdam. We vinden het belangrijk dat je in een haven gastvrij wordt ontvangen. Vriendelijk havenpersoneel dat een box voor je regelt dichtbij de speeltuin is betere reclame dan een norse havenmeester.” Ruth noemt hun eigen thuishaven (Jachthaven Lelystad Haven) als voorbeeld.

Ideaal

“Altijd vriendelijk naar gasten en met oog voor kinderen. En recent is de speeltuin vernieuwd; Een oudere zeiler vertelde Ruth eens dat hij, mocht hij het over doen, tijdens vakanties zijn gezin minder zou pushen om lange afstanden te zeilen. “Misschien, zo vertrouwde hij haar toe, hadden mijn inmiddels volwassen kinderen dan nu nog van zeilen gehouden.” Het gezin van Ruth lijkt een mooie balans te hebben gevonden. “Sommige mensen denken dat met de geboorte van kinderen het zeilen wel afgelopen is. Het klinkt misschien gek, maar voor mij voelt het juist precies andersom. Sinds we kinderen hebben klopt het opeens veel meer: we genieten lekker van het zeilen en hebben een varend huisje met alles wat we als gezin nodig hebben dicht bij de hand. Ideaal.”

ReserveerWebcam