Volendam

Een stukje geschiedenis

Wie kent het niet…? Volendam heette oorspronkelijk Vollendam. Vroeger kwam hier de E of IJe, waaraan de plaats Edam lag, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar Vollendam.

Het dorp heeft zo’n 22.000 inwoners en maakt deel uit van de Gemeente Edam Volendam. Volendam heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op toeristen.  Het werd vroeger ook wel de parel van de Zuiderzee genoemd. Tegenwoordig staat het dorp bekend om de muziek, de klederdracht, voetbal, visserij en de fantastische ligging aan het IJsselmeer. Op de dijk zijn veel snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes te vinden, waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water.

Volendam
Volendammer jongens

Feesten

Kermis
Kenmerkend is de kermis, het beroemdste feest in Volendam, die altijd het eerste weekend in september plaatsvindt. Op de dijk wordt veel gefeest en in het centrum van het dorp staan vele attracties.

Volendammer weekend
Ook het Volendammer weekend die elk jaar in juni plaatsvindt is een waar spektakel. Hier dragen veel Volendammers dit weekend hun originele klederdracht en worden er oude ambachten uitgevoerd en zijn er optredens van lokale bands in de kroegen die Volendam rijk is.

Op z'n Volledams

Als je geen geld heb, kan je niet mee
Als je in de weg loopt
Dat meen je niet!
Dat was niet met opzet
Dat wil ik ook wel hebben
De pineut zijn
Erg vermoeid zijn
Je kan alleen maar gekke dingen zeggen
Nevelig/mistig weer

ej je niet dan kej je niet
je moeder et taartjes
je binne gek!
dat ging soender erg
moe’kòòk èh
em in ut pàndje ebe
An brokke wezen, ik bin an brokke
je doene inkelt malle proat verkope
slappe ulle weur

Meer Volendamse gezegdes en woorden leren? Klik hier

Cafe's, restaurants en hotels in Volendam

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=TQZw7sra4SM[/embedyt]
ReserveerWebcam